Emas dan Syariah

Q.Pelaburan emas apa yang patuh syariah?    Secara asasnya asalkan ia Tiada Yuran Tiada Jaminan Modal Tiada jaminan untung Beli emas dapat emas.Bukan dapat hanya nombor , bukan dapat untung. Apa saja pelaburan, siap ada jadual untung, tiada risiko rugi, adalah tidak patuh syariah. Atas nama produk apa sekali pun.     #NOTAEDS01 Akad jual…

Emas Aset Penyelamat Kepada Yg Bangkrap/Muflis

Emas adalah ibarat insurans kepada kekayaan seseorang dan juga alternatif terbaik kepada simpanan bagi mereka yang diisytihar bangkrap sebab emas adalah satu-satunya aset kewangan yang tiada dalam sistem kewangan. Tak siapa tahu berapa banyak emas  yang kita ada. Pihak bank pun tak boleh kesan simpanan emas kita, apatah lagi untuk dibekukan sebagaimana aset-aset kewangan yang…

Dinar Emas Sebagai Mas Kahwin/Hantaran

Mas Kahwin atau Mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. Ia merupakan hak isteri sebagai pernyataan kasih dan sayang serta tanggungjawab suami atas kesejahteraan rumah tangga. Ianya bertujuan untuk menggembirakan dan menyenangkan hati isteri agar isteri merasa dihargai dan bersedia untuk menjalani kehidupan bersama suami. Definisi Mahar : Mahar…

Mudahnya Beli Emas Menggunakan FPX

  Public Gold dari masa ke semasa sentiasa menyediakan kemudahan terbaik kepada semua pelanggannya. Yang terkini ialah belian melalui kredit kad di cawangan-cawangan Public Gold dan sistem bayaran melalui FPX. di portal MYGAP (hanya untuk belian tambahan akaun pengumpulan emas GAP). FPX Payment System diuruskan oleh MyClear (Malaysian Electronic Clearing Corporation Sdn Bhd), salah satu…

Emas – Harga Naik, Apa Nak Buat

  Masih ramai yg konfius apa nak buat bila harga emas naik. Nak jual, emas tak berapa banyak, dan kalau nak beli semula dah tak dapat harga tu, dah tentu2 lebih tinggi dari harga sebelum ni. Jadi, apa yang perlu buat? Langkah pertama, tanya diri sendiri dahulu, kenapa beli emas..nak jadikan sebagai simpanan long term…

9 KRITERIA UTAMA MEMILIH EMAS TERBAIK

9 KRITERIA UTAMA MEMILIH EMAS TERBAIK ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Sesapa yang melabur dalam emas sebab nak dapat dividen/hibah dari skim pelaburan emas dan last2 tertipu, kena terima hakikat itulah fee kebodohan yg terpaksa dibayar akibat tamak dan tak cukup ilmu. Dalam dunia emas ni, beli emas mesti dapat emas..bukan janji kosong atau agreement atas kertas je. Tak…

Maybank2U – Panduan Mendaftar

http://www.maybank2u.com.my/   Majoriti rakyat di Malaysia mempunyai akaun di Maybank, namun masih ramai yang tidak mempunyai akaun online  Maybank2u dan tidak menikmati kemudahan2 yang disediakan. Amat sayang sekali jika kita tidak menggunakan kemudahan yang disediakan ini secara percuma sepenuhnya. Antara kemudahan2 Maybank2u yang utama ialah: Pindahan wang Semak baki akaun Pembayaran bil (phone, tnb, air,…

Public Gold di Indonesia

This article first appeared in The Edge Financial Daily, on May 16, 2016. KUALA LUMPUR: Malaysia’s largest gold and silver trading company, Public Gold Marketing Sdn Bhd, is set to expand its footprint into Indonesia to capture a slice of the precious metal trading market in the largest economy in Southeast Asia. Public Gold executive…

Pentingnya Introducer

  Sebelum buat belian emas pertama kali dengan Public Gold, anda disarankan untuk mencari wakil/ejen Public Gold yang anda percayai sebagai Introducer. Sekali anda berdaftar dengan Introducer tersebut, ia akan kekal sampai billa-bila dan tak boleh ditukar lagi. Jadi amatlah kasihan jika anda berdaftar di bawah dealer yang hangat-hangat tahi ayam atau tidak serius kerana…

Cara Daftar Sebagai Customer & Login

Salam sejahtera, Ikuti panduan di bawah untuk mendaftar sebagai pelanggan sementara (tanpa PG Code) Public Gold. CIRI-CIRI & KELEBIHAN MENDAFTAR : Percuma. Tiada fee atau yuran dikenakan. Tidak perlu membuat belian terlebih dahulu. Boleh akses ke ‘Order’ page untuk melihat senarai item dan membuat lock harga Maklumat anda berada dalam database Public Gold, urusan upgrade…