PREMIUM

Premium adalah cas pengangkutan bagi setiap produk Public Gold. Premium ini tetap dikenakan walaupun anda pergi membeli produk di ibu pejabat Public Gold di Pulau Pinang. Ini disebabkan Public Gold menanggung kos yang lebih besar untuk tempah emas tersebut dari kilang yang diiktiraf LBMA iaitu Nadir Metal Rafineri (Turkey), dan dibawa masuk ke Malaysia.

KENAPA KENA TEMPAH DARI TURKI?

Ini kerana, Public Gold telah melantik Nadir Metal Refinery dari Turki untuk mencetak semua jongkong emas Public Gold mulai Disember 2014. Ini website Nadir Metal Refinery http://www.nadirmetal.com.tr/kalite_e.htm
.
Nadir Metal Refinery merupakan ahli LBMA (London Bullion Market Association). Ini membolehkan produk yang dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery diiktiraf di seluruh dunia.

Kelebihan:
1. Jongkong Emas Public Gold yang dicetak oleh Nadir Metal kini diiktiraf di seluruh dunia.
2. Jongkong Emas Public Gold ini TIDAK DIKENAKAN GST.

Jadi, pelabur emas Public Gold tidak perlu risaukan caj tambahan GST sebanyak 6%.

Untuk contoh pengiraan; Gold bar 1 gram pada harga belian adalah RM180. Dicampur dengan premium sebanyak RM5, Jadi jumlah bayaran ke pada Public Gold ialah RM185

Kalau nak withdraw emas dari Akaun GAP juga akan dikenakan premium. Contohnya, jika nak keluarkan 1gram sebanyak 4 keping, maka 4 keping 1gram x RM5 (premium)= RM20.

Jadi anda kena bayar RM20 sewaktu ambil emas tersebut di cawangan Public Gold. Jika nak keluarkan 20 gram sekeping, premium yang anda akan bayar cuma RM15 sahaja.

Sila lihat gambar di bawah bagi kos premium untuk setiap keping emas.

Gold Premium

Haris Halim
019-352 0178 // WhatsApp