01 Invoice

Gambar di atas adalah contoh invois yang kita terima setelah membuat belian atau lock harga melalui website Public Gold.

Seterusnya, buat bayaran secara online transfer atau mana2 cara yang kita suka ke akaun bank Public Gold seperti dalam gambar di bawah.

02 Invoice

Kemudian, *Screenshot atau ambil gambar slip bayaran tersebut.*

Login semula ke akaun kita di website Public Gold

02

Klik  ‘My Order*

Klik *ID (CSO)* (rujuk CSO # dalam invois yang diterima)

Ikut arahan selanjutnya seperti di dalam gambar.

04

05

06

07

08

NOTA TAMBAHAN

(Sertakan sekali invoice atau tuliskan no invois di dalam email & cc kepada introducer/dealer anda)

i.) Bayaran perlu dibuat dalam tempoh 4 hari bekerja.

ii.) Selepas bayaran dibuat, cara lain untuk memberitahu bahawa pembayaran telah dibuat ialah dengan

a) Faks slip bayaran tersebut ke +604-6464916 

b) Email slip bayaran tersebut ke: payment@publicgold.com.my

attn to: Public Gold Account Receivable Division.

iii.) CSO # dan PG Code # mestilah dinyatakan di dalam slip payment atau di dalam email.

iv.) Bayaran dengan cek MYR25,000.00 & dan ke bawah akan mengambil masa selama 5 hari bekerja untuk diproses.

v.) Untuk Syariah Easy Payment Purchase (EPP), anda mesti membuat bayaran sebelum tempoh yang diberikan tamat setiap bulan. Public Gold berhak untuk menamatkan Booking Order dan mengambil tindakan sewajarnya jika anda gagal memenuhi syarat2 yang dinyatakan.

STOCK COLLECTION

i.) Stok hanya akan dilepaskan kepada pelanggan setelah bayaran dilangsaikan

ii) Untuk mempercepatkn proses pengambilan stok, anda mestilah menelefon cawangan Public Gold dimana anda akan ambil stok tersebut dan terus membuat reservation sebaik sahaja bayaran dilangsaikan.

iii.) Anda mestilah membawa slip bayaran yang ASLI semasa mengambil stok emas anda. Public Gold tidak akan melepaskan emas tersebut jika anda gagal membawa slip bayaran tersebut.

iv.) Hanya pemilik emas atau dealer merangkap introducernya sahaja yang dibenarkan mewakili mengambil emas tersebut .

iv.) Kepada Dealer yang mewakili pelanggan mereka untuk ambil stok, mereka mestilah mengisi borang Authorization Letter (boleh didapati dari caw. Public Gold)  yang ditandatangani oleh pelanggan. Stok emas tersebut akan diberikan setelah pengesahan diberikan oleh pelanggan melalui telefon. Bagaimanapun Public Gold berhak untuk menolak jika borang tersebut tidak lengkap atau meragukan.

CANCELLATION OF ORDER

i.) Booking Order yang dibuat tidak dibenarkan untuk tukar atau dibatalkan. Dalam situasi yang tidak dapat dielakkan, caj pemprosesan akan dikenakan sebagai penalti. (5% dari harga Booking Order ; atau perbezaan harga diantara jumlah Booking Order dan harga PG SELL semasa sewaktu tarikh pembatalan; (yang mana lebih tinggi). Akaun pelanggan juga akan sitahan sehinggalah bayaran telah dibuat sepenuhnya.

ii.) Bagi Syariah Easy Payment Purchase(EPP), pelanggan mempunyai hak untuk menjual kembali emas tersebut kepada Public Gold sebelum berakhirnya tarikh tamat instalment. Emas tersebut akan dibeli berdasarkan harga PG BUY semasa. Public Gold akan mengira kadar pulangan (jika ada) dan akan mengembalikannya kepada pelanggan.

 

Haris Halim
Public Gold Authorized Dealer
019-3520178
PG045691

Advertisement